Schoenen in alle soorten en maten

6 sneakers

Schoenen zijn er in vele soorten en maten. Dat geldt voor zowel heren- als damesschoenen. Imelda Marcos, de vrouw van de voormalige Filipijnse premier, kon erover meepraten. Zij bezat kasten vol schoenen. Een kijkje in de keuken van de schoen levert verrassende exemplaren op. Aanvankelijk werden schoenen gedragen om voeten te beschermen tegen kou en andere invloeden van buitenaf dus werd het vooral gezien als iets praktisch. Tegenwoordig heeft de schoen daarnaast de functie van modeartikel of is hij geschikt voor sport. Van veterboots tot sandalen, er zijn winkels vol met oneindig veel opties en mogelijkheden en alle vormen kleuren.

Het ontstaan van de schoen

De eerste grottekeningen van iets wat op schoenen lijkt dateert van 8000 voor Christus. De eerste schoen dragers moesten hun voeten beschermen als ze op jacht gingen. Ze gingen ertoe over om dierenhuiden en bont om hun voeten te wikkelen. De oudste Europese schoen dateert van 3300 voor Christus en was gemaakt van berenhuid bij elkaar gebonden door plantaardig materiaal. Deze schoen werd gevonden in de Alpen. Soldaten droegen andere schoenen dan priesters en acteurs. De Romeinen wilden schoenen die geschikt waren voor de overwinning. Slaven was het niet toegestaan om schoenen te dragen. Ook de Romeinen dichten aan de schoen dus wel degelijk een bepaalde status toe.

Schoenen als een mode accessoire

In de negentiende eeuw wordt de laars van soldaten accessoire tot populair artikel bij het grotere publiek. De cowboylaars wordt niet langer alleen gebruikt voor paardrijden maar ook als gewone laars. De eerste sneakers komen uit de Verenigde Staten en doen hun intrede in 1917. De twintigste eeuw kent een grote variëteit aan schoenen. Veel mensen kiezen voor veterboots. De plateauzool van de jaren zeventig wordt legendarisch. Mode-ontwerpers gaan zich en masse bezig houden met het ontwerpen van schoenen. Waren mensen in het begin van de eeuw in het bezit van een paar schoenen tegenwoordig puilen de schoenenkasten uit opdat iedereen bij elke outfit het juiste schoeisel kan dragen.