Wat is een veiligheidsharnas?

Veilig werken op hoge plaatsen doe je door valbeveiliging aan te trekken. De vorm die het meest gebruikt wordt, is het veiligheidsharnas. Ze worden ook wel eens valharnassen genoemd. Het grote voordeel van dit harnas is dat je goed ondersteund wordt bij het zitvlak. Zo komt een klap als je valt niet direct op je rug. Dat scheelt uiteindelijk een hoop rugklachten!

Hoe trek je een veiligheidsharnas aan?

Haal eerst de gespen los. Zet daarna de riemen op maximale grootte. Kijk vervolgens of er niks in de knoop zit. Trek je armen door de lussen voor je armen en trek ze over je schouders heen. De banden mogen niet gedraaid komen te zitten. Maak nu de gesp die op je borstkas zit vast en trek hem aan. Vervolgens maak je alle beenlussen vast en trek deze vervolgens ook aan. Je platte hand moet tussen de heupen en de band passen. Tenslotte controleer je of de banden en riemen allemaal vast zitten. Zorg er ook voor dat alle uiteinden niet te ver of zelfs helemaal niet uitsteken.

Soorten veiligheidsharnassen

Voor veilig werken op grote of minder grote hoogte is een goed werkend veiligheidsharnas dus heel belangrijk. Er zijn heel veel verschillende soorten harnassen in de aanbieding. Harnassen verschillen in maat. Zo zijn ze beschikbaar van maat XXS tot maat 5XL. Let op: niet elk soort harnas is in elke maat verkrijgbaar. Ook het materiaal waarvan ze gemaakt worden verschilt nog wel eens. Denk dan aan materialen zoals staal, polyester, polyamide, nylon, carbon, aluminium of ademend weefsel. Daarnaast verschilt ook de prijs en populariteit van harnassen. De goedkoopste die we gezien hebben is zo’n 60 euro en de duurste zo’n 1700 euro. Het ligt er maar net aan hoe uitgebreid, stevig en veilig je het wilt hebben.