Maak je houtkachel winter klaar

Heerlijk bij de haard tijdens de koude wintermaanden, wat wil je nog meer? Mits je lang wilt genieten van je houtkachel is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Ook de kachelruiten mag je hierbij niet vergeten. In dit artikel wordt duidelijk hoe je dit moet doen en wat de voordelen hiervan zijn. 

Houtkachel schoonmaken: hoe doe ik dat? 

Om te beginnen moet je minstens acht uur na gebruik van de kachel wachten met schoonmaken, omdat de kachel dan pas volledig is afgekoeld. Wanneer je het hout altijd volledig laat verbranden, komt er een stuk minder onderhoud bij kijken. Als dit niet het geval is, is het belangrijk om regelmatig roet te verwijderen. Het komt voor dat er nog gloeiende deeltjes in de kachel achterblijven, plaats dit in een emmer tot het niet meer gloeit en gooi het vervolgens bij het huishoudelijk afval. Voor jaarlijks onderhoud is het van belang dat alles gecontroleerd wordt en dat versleten delen vervangen worden. De brandplaten, het haardrooster en het vuurscherm moeten ook zeker gecheckt worden. Tot slot laat je elke vier jaar je schoorsteen vegen, zo wordt brand voorkomen.

Tips om je kachelruit schoon te maken

Ook hier geldt dat hoe vaker je de ruiten schoonmaakt, hoe minder werk je ervan hebt. Wat je misschien niet wist is dat vlammen helpen om vlekken los te krijgen. Zet dan ook eerst de haard aan en begin wederom na acht uur met het schoonmaken van het glas. Een andere optie is om een vlekverwijderaar aan te schaffen. Deze laat je een halfuur intrekken waarna je het glas kunt afnemen met een microvezeldoek. Blijven er strepen achter op het glas? Door azijn en water te mengen in een spuitfles zijn deze makkelijk te verwijderen. Een milieuvriendelijke, goedkopere optie is het gebruik van as. Je neemt dan een vochtig prop keukenpapier, die doop je in de as op de bodem van de kachel. Vervolgens wrijf je met de prop over de kachelruit tot alle roetdeeltjes vrijkomen. Met een schoon keukenpapiertje loop je de ruit nog even na.

Voordelen van een schone houtkachel

In een schone en goed onderhouden kachel komt vuur beter tot zijn recht. Ook brandt het hout beter en vooral schoner. Door regelmatig onderhoud te plegen aan de houtkachel verklein je het risico op roet branden en schade aan de schoorsteen. Bij een kachelwinkel kan je terecht voor alle verzorgingsproducten om de kachel op een verantwoorde manier schoon te maken.